WNiNM: Obligatorisk läsning för landets alla journalister

Posted on 13. Sep, 2008 by in Uncategorized

Peter Sundes blogginlägg om hur han fördes bakom ljuset av SVT Debatt är obligatorisk läsning för landets alla journalister.

För oavsett var man står i frågan om Pirate Bay och obduktionsbilderna från Arbogarättegången, så är blogginlägget ett skolboksexempel på hur traditionell media inte längre ensam kan kontrollera en vinkel.

Peter Sunde berättar i sin bloggpost hur SVT Debatt upprepade gånger lovar ett upplägg för debatten. Men i direktsändning bryter Janne Josefsson överenskommelsen och kör en annan mer populistisk vinkel.

I vanliga fall kommer media undan med att göra så här. Men inte så länge till. I inlägget ger Peter Sunde SVT Debatt och Janne Josefsson på nöten, och det rejält. Bloggosfären hejar på, och kort efter att inlägget publicerats tvingas SVT att gå ut med en offentlig ursäkt till Pirate Bay.

Maktbalansen börjar förskjutas. Den tredje statsmakten har fått en ny granskare, och det är dom de själva granskar

För lika mycket som journalisten granskar intervjuobjektet, lika mycket kan i dag intervjuobjektet offentligt klä av journalisten. Och då blir det svårare för journalisten att köra med oschyssta arbetsmetoder.

Tiden har vänt, och med den kommer förhoppningsvis en bättre journalistik.

3 Responses to “WNiNM: Obligatorisk läsning för landets alla journalister”

  1. Jenefeldt

    13. Sep, 2008

    Håller med dig om att de bör vara obligatorisk litteratur för alla journalister. Jag kan dra det så långt som att de borde vara obligatorisk läsning för alla över 12 år. Det öppnar ögonen lite och lär en att kritiskt granska det man läser i media. Jag har själv skrivit om det på min blogg: http://jenefeldt.se/2008/09/13/sverige-vax-upp/

  2. Johan Söderberg

    13. Sep, 2008

    Man kan bli upprörd för mindre, jag vill ha mina skattepengar för SVT tillbaka! Gammelmedia gräver sin egen grav när de beter sig på detta sätt.

  3. […] Historien om The Pirate Bay och obduktionsbilderna fortsätter. Vid det här laget har väl alla läst Peter Sundes egen text om TPB:s relation till media och om Debatt i SVT. Om inte – gör det. Obligatorisk läsning för alla i branschen, journalister i synnerhet. […]

Leave a Reply